Milheeze

Milheeze komen we in de 14e eeuw tegen als ‘Milleis’, ‘Milhese’, ‘Mijllehe’ en ‘Milheze’. Het laatste deel van het woord, ‘hees’, verwijst naar laag struikgewas. Denk maar aan het woord ‘heester’. De eerste lettergreep van de naam Milheeze heeft waarschijnlijk iets te maken met het woord ‘meiler’. Dat is een stapel houtblokken, afgedekt met graszoden om de zuurstoftoevoer te verhinderen. De aangestoken houtstapel verbrandt dan niet, maar verandert in houtskool. Daar kun je dan weer hete vuren mee stoken die werden gebruikt om ijzererts te verwerken tot ijzer. 

Je kunt Milheeze hoe dan ook een voorloper noemen van de veel modernere dorpen Elsendorp en De Rips. Een vooruitgeschoven post in de woeste Peel, waar de boeren wat grond hadden ontgonnen en heel hard moesten werken in de dagelijkse strijd om het bestaan. Milheeze heeft nu 2059 inwoners. De achtkantige bergmolen Laurentia is een bezienswaardigheid.

De Heilige Willibrorduskerk in het centrum van het dorp is gebouwd uit de restanten van de oude, ingestorte St. Antoniuskapel en de bekendheid van de nog niet zo lang geleden aangelegde golfbaan De Stippelberg neemt met de dag toe.

Ieder kerkdorp kent zijn eigen geschiedenis